Wat doet een goede hoefsmid?

hoefsmid-robert-van-raadshooven-hoefengebit.nl

Bijgewerkt op 04 november 2020

Dit artikel is het vervolg vanhttps://hoefengebit.nl/zoek-goede-hoefsmid/Ik zoek een goede hoefsmid’. In dit artikel kun je lezen waaraan je een goede hoefsmid kan herkennen. En hoe je samen de gezondheid en het welzijn van het paard kan verbeteren.

In dit artikel worden de aspecten van een goede hoefsmid belicht. Hoe herken je een goede hoefsmid?

Een goede hoefsmid is een belangrijke schakel in de gezondheid en het welzijn van het paard. Hij kan het geheel overzien in plaats van zich alleen op de hoeven te concentreren zonder zich af te vragen welke rol andere lichaamsdelen in het groter geheel spelen. De smid heeft dus naast veel vakkennis een holistische visie en kennis over het welzijn en de gezondheid van het paard. Deze kennis is nodig om pijn en blessures te onderkennen, te voorkomen en de mogelijkheid te geven om te genezen.

Een checklist, als je zoekt naar een andere hoefsmid

Hieronder volgt een opsomming die je kunt nagaan als je naar een hoefsmid zoekt. Het eerste lijstje gaat over de aanpak en behandeling van de hoeven. Het tweede lijstje gaat over de relatie hoefsmid-paard en het derde over de relatie hoefsmid-paardenliefhebber.

Kenmerken van de aanpak en behandeling van de hoeven door een hoefsmid

 • Hij vraagt naar de bevindingen van de paardenliefhebber over de periode na de laatste hoefbehandeling.
 • Hij heeft direct een beeld van de gewenste stand van de ondervoet van het individuele paard.
 • En zo nodig zal hij aan de paardenliefhebber vragen om samen met het paard te lopen zodat hij meer informatie krijgt.
 • Hij zal bij twijfel over de gezondheid van het inwendige van de ondervoet of het gehele been de paardenliefhebber adviseren om een paardenarts te consulteren.
 • Hij handelt in samenspraak met de bevindingen de paardenarts.
 • Hij overlegt met de paardenliefhebber onder welke omstandigheden het paard leeft en wordt ingezet en adviseert zo nodig om het te beslaan of op een andere wijze de hoeven te beschermen.
 • Hij voorkomt dat het paard tijdens en na de behandeling pijn of andere nadelige gevolgen ondervindt.De hoeven en het beslag of andere aangebrachte hoefbescherming zien er goed verzorgd uit.

Kenmerken van de relatie hoefsmid paard

 • Het paard wordt niet als een object gezien, maar als levend wezen dat voelt, maar ook gevoelens ervaart en een eigen beleving heeft.
 • Hij kijkt verder dan de hoeven, hij kan oorzakelijke verbanden leggen met wat hij ziet en voelt.Hij neemt de gemoedstoestand waar, en vormt zich een beeld van de gezondheid en het welzijn van het paard.
 • Hij heeft een holistische blik dit is een combinatie van de kennis over de hoeven en kennis (inzicht) van voeding, wijze van houden, van de consequenties van verschillende trainingsmethoden, van het paardenlichaam, van de lichaamsbouw van het paard, van het gebit, van de locatie en de werking van de spieren, en de ontwikkeling van de bespiering van het paard, en de gevolgen van goede of slechte passing van bitten en zadels.
 • Hij herkent bij het paard signalen die op pijn en vermindert welzijn en of gezondheid duiden.Hij vindt dat de relatie hoefsmid paard van groot belang is voor het welzijn van het paard.

Kenmerken van een hoefsmid in relatie met de paardenliefhebber

 • Hij is een professional die handelt uit ethisch besef.
 • Hij laat zich niet verleiden tot paradigma’s en denkwijze die het paard schaden in zijn (of haar) gezondheid en het welzijn.
 • Hij is gevoed door veel ervaringen met paarden en kennis over het paard an sich.
 • Hij is een gesprekspartner voor de paardenliefhebber over de hoeven en de algehele gezondheid en het welzijn van het paard.

Waarschijnlijk heb je zelf nog enkele aanvullingen op de bovenstaande lijstjes?

Als je een reactie naar aanleiding van dit artikel hebt kun je die in het onderliggende kader plaatsen. Dank je wel!

Meer weten?

Voor contact en meer informatie over de Tarieven en het Regio’s van hoefsmid Robert van Raadshooven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.