Bijgewerkt op 04 november 2020
Het gebruik van de stem, met name de intonatie, heeft een grote invloed op het paard.
In voorkomende gevallen gebruikt de ruiter zijn stem, hetzij om het paard te kalmeren en gerust te stellen hetzij om het op te wekken en aan te zetten tot meerdere inspanningen. Het opvangen van geluiden en het reageren daarop is een natuurlijke eigenschap en daarom reageert een paard eerder op de stem dan op conventionele hulpen. Verder is de intonatie voor hem van meer belang dan de woorden, welke betekenis het pas op de duur leert en die dan altijd gekoppeld zijn aan milieu.
In sommige streken van ons land werd het paard van de vrachtrijder bestuurt met één teugel, gewoonlijk een koord, aan het eind gesplitst voor bevestiging aan het bit. Zo’n paard had geleerd een bocht om te gaan op de toeroep ‘Hot’ (links) of ‘Haar’ (rechts).
Een bekend feit is dat de paarden in de manege op het commando van de instructeur eerder in stap, draf of galop gaan dan op de hulpen van de leerlingen.
Noch het paard van de vrachtrijder noch het geroutineerde manegepaard zal echter op deze zelfde commando’s reageren als het in de weide loopt, hetgeen dus duidelijk wijst op het gebonden zijn aan het milieu bij het gebruik van een bepaald woord.
Daarentegen zal een korte, scherpe klank (zoals een tongslag) of een kalmerend geluid zoals een langgerekt geluid (zoals een langgerekt hooo!) zelden zijn uitwerking missen, ongeacht het milieu waarin het paard zich bevindt.
Aangezien de stem van de ruiter niet alleen het oor van het eigen paard bereikt, maar ook dat van andere in de buurt zijnde paarden, dient men zich in gezelschap te beperken in het gebruik daarvan.
Bron: Ken uw paard H.Treffers pagina 93.
Uit bovenstaande is op te maken:
- Dat het opvangen en interpreteren van geluiden een natuurlijke eigenschap van het paard is.
- Dat de stem, met name de intonatie, een grote invloed op de gemoedstoestand van een paard heeft.
- Dat paarden binnen een bepaald milieu, een bepaalde context, verbanden tussen woorden en hun betekenis kunnen leggen.
- Dat de kracht van de juiste intonatie ondersteund is in relatie de ruiterhulpen.
Opmerkingen over het stemgebruik:
- Ik zie veel voordelen van ondersteunend stemgebruik; denk aan het vasthouden van de aandacht van het paard voor de ruiterhulpen, het helpen van het paard als het iets spannend vindt, en de stem als helper, het attenderen bij nieuwe hulpen.
- Het geluid, de intonatie, van onze stem is een direct gevolg van ons lichaamsgebruik en mentale toestand. Bijvoorbeeld; als we gespannen zijn zijn onze tonen scheller, zijn we ontspannen dan resoneren de lage tonen.
- Ik moedig ruiters aan om hun hulpen te onsteunen met het stemgebruik. De stem geeft de ruiter informatie over zichzelf en het versterkt de verbinding, de band met het paard.
- Tijdens het paardrijden kunnen we onszelf continu bevragen; Is mijn lichaam ontspannen? Is mijn lichaam in balans? Hoe is mijn gemoedstoestand? Hoe klinkt mijn stem?