Robert van Raadshooven unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger

unieke-combinatie-hoefsmid-gebitsverzorger

Bijgewerkt op 05 november 2020

Op deze pagina vind je informatie over de visie en werkwijze van hoefsmid en gebitsverzorger van Robert van Raadshooven en de waarde van de unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger.

Ervaring en kennis

Hoefsmid en gebitsverzorger Robert van Raadshooven heeft ruim vijftien jaar ervaring met de unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger. Het samengaan van hoefverzorging en gebitsbehandeling is volgens hem een ideale combinatie voor het welzijn van het paard. Hierin verenigd Robert (’59) een ‘leven lang’ ervaring in omgang met paarden als ruiter, instructeur, springparcoursbouwer, paardeneigenaar met kennis uit de paardenvoedingsindustrie, hoefsmederij en gebitsverzorging. Door deze ervaringen verzamelde hij betrouwbare, praktische kennis over veel aspecten van paardrijden, paardenvoeding, lichaamsbouw en beweging van paarden.

Hoefsmid en gebitsverzorger

Robert van Raadshooven|hoef en gebit.nl een unieke combinatie hoefsmid en gebitsverzorger verenigd in een persoon

Gebitsverzorging, controle en behandeling van het gebit, in combinatie met hoefverzorging in het concept van Robert van Raadshooven|hoef en gebit.nl is een ideale combinatie voor het welzijn van paarden.

Dit concept is praktisch eenvoudig uitvoerbaar doordat de hoeven regelmatig (vijf tot zeven keer per jaar) door Robert worden verzorgd. Er is dan ook op een vast momenten ruim aandacht voor:

 • Het gebit
 • Het hoofd
 • De aanhechting hoof-hals.
 • De mond en haar harde en zachte delen.

Door de werkwijze van Robert worden pijn en andere ongemak snel gesignaleerd, zo mogelijk direct verholpen, met uitleg over de oorzaak en gevolgd door een degelijk advies. Hierdoor is de unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger uiterst waardevol voor het welzijn van het paard. En tegelijk verstrekt Robert de paardenliefhebber, de eigenaar, veel informatie over het welbevinden van zijn paarden. Hiermee samengaand wordt de combinatie hoef- en gebitsverzorging tegen gunstige tarieven aangeboden.

Welzijn

De visie van Robert van Raadshooven|hoef en gebit.nl op het welzijn en welbevinden van het paard

In de zienswijze van Robert is de unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger gericht op de algehele gezondheid en het welbevinden van het paard. Naast de focus op de hoeven en het gebit is er een brede blik voor andere factoren die het welzijn van het paard bevorderen.

Vanuit deze optiek adviseert Robert de paardenliefhebber en biedt hij zijn diensten aan.

Hoefverzorging


De visie op de hoeven van hoefsmid Robert van Raadshooven|hoef en gebit.nl

De hoeven en de ondervoet van het paard zijn door de wijze waarop het paard wordt gebruikt uiterst kwetsbaar en gevoelig voor pijn. Pijn aan de ondervoet wordt veroorzaakt door overmatige druk op de hoefzool, slijtage en blessures van ligamenten, pezen en bot-structuren. Dit is zijn redenen waarom er veel zorg en aandacht door een vakbekwame hoefsmid voor de hoeven nodig is.

Succesvol behandelen Rotstraal

De unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger heeft extra waarde als het gaat om het lokaliseren van onregelmatigheden in de bewegingen van het paard tijdens het rijden. Vaak wordt de oorzaak van de onregelmatige beweging in de hoeven, de ondervoet of het lichaam gezocht. Desondanks speelt het hoofd een zeer belangrijker rol in het regelmatig bewegen van het paard. Als na onderzoek van de hoeven en andere lichaamsdelen geen aanwijsbare aanleiding voor de onregelmatigheid van het paard te vinden is, dan ligt de oorzaak vaak in het hoofd, het gebit en de zachte monddelen.

Visie – hoefverzorging

 • De hoeven regelmatig zorg nodig hebben, waardoor het paard comfortabel kan staan en lopen.
 • De meeste paarden gezonde hoeven hebben, zodat regelmatig bekappen, trimmen, voldoen is.
 • Sommige paarden hoefbescherming nodig hebben, zoals hoefijzers, hoefschoenen of andere kunststof opties.

Visie – hoefbescherming

 • Lichaamsafwijkingen, bijvoorbeeld het op slot gaan van een kniegewricht.
 • Problemen in de ondervoet, helpen bij het landen, dragen en afrollen van de hoef.
 • Gevoelige hoeven veroorzaakt door ziekten, bijvoorbeeld hoefbevangenheid.
 • Hoefbouw, paarden met dunne zolen en zwakke hoefwanden.Overmatige slijtage veroorzaakt door omgevingsfactoren, denk bijvoorbeeld aan lopen over verharding.
 • Blessures aan de ondervoet en hoger gelegen gewrichten, pezen en spieren.
 • Paarden die voor prestaties extra bescherming en ondersteuning nodig hebben.

Gebitsverzorging

De visie op het gebit van gebitsverzorger Robert van Raadshooven|hoef en gebit.nl

Gebitsverzorging – Waarom?

Door kauwbewegingen van de onderkaak zijn de tanden en kiezen van paarden onderhevig aan slijtage. De kauwvlakken slijten meestal ongelijkmatig, waardoor het voedsel onvolledig wordt vermalen. Met als gevolg dat de voedingsstoffen niet volledig benut kunnen worden voor lichaamsbeweging en het lichaamsonderhoud. Door de ongelijkmatige slijtage van de kauwvlakken ontstaan scherpe randen op de kiezen, waardoor de zachte delen in de mond beschadigen en pijn gaan doen.

Afwijkingen aan de hoeven zijn voor het oog zichtbaar, die van het gebit zijn aan het oog onttrokken.

Voorkomen van pijn

Afwijkingen aan het gebit zijn niet direct waarneembaar, waardoor er meestal te weinig aandacht voor is. Door de unieke combinatie hoefsmid-gebitsverzorger is voor het gebit meer aandacht. Paarden ondervinden door subtiele gebitsafwijkingen al veel ongemak en pijn. Maar ook het gebruik, het rijden van het paard veroorzaakt pijn en ongemak, denk hierbij aan de druk op de zachte delen van de mond en het hoofd door het bit en van het hoofdstel.

Als je een reactie naar aanleiding van dit artikel hebt kun je die in het onderliggende kader plaatsen. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.