Ik zoek een goede hoefsmid voor mijn paard!

hoefsmid-robert-van-raadshooven-hoefengebit.nl

Bijgewerkt op 04 november 2020

Dit artikel “Ik zoek een goede hoefsmid voor mijn paard” kan je helpen om je gedachten te vorm over wat je van een hoefsmid verwacht. Regelmatig hoor je dat iemand op zoek is naar een vakbekwame hoefsmid. Tegelijk hoor je dat het lastig is om de kwaliteit van het geleverde werk te beoordelen.

Men is vaak ontevreden over het werk van de smid en als je doorvraagt, hoor je vaak dat men onzeker is over de werkwijze van de smid.

Er zijn vaak meerdere redenen om een andere hoefsmid te zoeken. Denk onder andere aan de manier waarop er met het paard wordt omgegaan of de onderlinge relatie smid-klant verloopt niet soepel.

Ik zoek een goede hoefsmid voor mijn paard

Dit is een vraag met veel aspecten. Die gaan onder andere over de persoonlijkheid en de vakbekwaamheid van de hoefsmid, maar ook over de verwachtingen van de paardenliefhebber, de klant. Op het moment dat er een andere hoefsmid is gevonden rijst de vraag opnieuw.

Heb ik een goede hoefsmid?

Je kunt bij anderen navragen hoe hun ervaring met de smid is en meestal zullen ze graag hun mening geven. Het enige wat je dan weet is hoe de anderen de smid ervaren. Het navragen geeft eigenlijk nog niet veel informatie, want uiteindelijk bepalen jouw behoeften (én die van het paard) of de smid niet of wel bij jou (én jullie) past.

  • Daarom is het altijd goed om jouw wensen aan de smid voor te leggen, en te vragen als hij (of zij) hieraan wil of kan voldoen?
  • En zeker niet onbelangrijk, hoe is het gedrag van het paard op het moment dat de smid de hoeven aan het behandelen is.
  • Is je paard relaxed bij de smid?
  • Staat het paard er ontspannen bij?
  • Vraag aan de smid hoe hij het paard op dat moment ervaar?
  • Vraag naar de redenen als het paard zich duidelijk niet op zijn of haar gemak voelt.
  • Krijgt het paard de ruimte om zich te uiten of wordt er mentale (of fysieke) druk op het paard uitgeoefend?

Ik zoek een goede hoefsmid voor mijn paard| Vakbekwaamheid van de smid

Het fingerspitzengevoel van een goede hoefsmid voor dat wat het paard nodig heeft.

Het is voor veel paardenliefhebbers lastig om in te schatten wat een hoefsmid allemaal doet om de hoeven optimaal te behandelen. Hierbij komt nog dat geen paardenhoef hetzelfde is en als voorbeeld kan dienen. Praktisch gezien is geen hoef gelijk. Er zijn goede en minder goede hoeven, verschillen die een hoefsmid in zich opneemt en naar handelt tijdens de behandeling van de hoeven. Dit zijn details die zonder een geoefend oog nauwelijks worden opgemerkt.

Een vakbekwame hoefsmid is een ambachtsman die basiskennis heeft opgedaan tijdens een hoefsmid opleiding. En deze basiskennis met eigen praktijk ervaringen heeft verrijkt. Hierdoor werken smeden vaak met een goed ontwikkeld, intuïtief gevoel voor de mogelijkheden van de ondervoet en de hoef.

Met als gevolg dat ‘het waarom’ van de voor het oog simpele handelingen vaak lastig uit te leggen is. Hierin liggen ook de redenen dat de kwaliteit van het werk voor een niet-ingewijde moeilijk te beoordelen is. Hoewel je aan de bewegingen en de expressies van het paard veel kan zien, als je tenminste weet waarop je kan letten.
Ik zoek een goede hoefsmid voor mijn paard| Vertrouwen

Het komt er op neer dat je vertrouwen in de smid hebt of niet. Heb je een goede smid en dan gaat het soms een keer mis, het paard loopt onregelmatig. Bedenk je dan dat ook een geroutineerde smid een inschattingsfout kan maken, maar ook dat er veel andere oorzaken zijn waardoor een paard onregelmatig kan lopen.

Neem bij twijfel altijd direct contact op met de smid op. Een serieuze hoefsmid zal zo snel mogelijk komen en kijken wat er precies aan de hand is.

Hoe kun je een goede hoefsmid omschrijven?

Hij is zich dus buitengewoon bewust van de belangrijkste aspecten die de gezondheid en het welzijn van het paard beïnvloeden. Hij is een goede waarnemer, hij observeert het paard goed en ziet relaties. Al tijdens het optillen van een been kan hij voelen of een paard stram of soepel is. Ook voelt hij of het paard tijdens de behandeling makkelijk in balans blijft staan of juist staat te wiebelen. Dit wijst vaak op stijfheid of pijn. Meestal kan hij de locatie en de mogelijke oorzaken aanwijzen.

Door zijn waarnemingen kan hij een waardevolle gesprekspartner zijn wat betreft de gezondheid en het welzijn van het paard. Door deze zienswijze reikt het vakgebied van een goede hoefsmid verder dan alleen het behandelen van de hoeven.

Hij en de paardenliefhebber kunnen samen nagaan waar de oorzaken van het ongemak zijn ontstaan en het pijnlijke deel van het lichaam opsporen. En samen bespreken of het paard eventueel door een andere discipline moet worden geholpen denk aan een paardenarts, chiropractor, osteopaat, masseur, cranio sacraal therapeut et cetera. Dit houdt wel in dat de smid zijn bevindingen over het welzijn en de gezondheid van het paard kan of wil bespreken met de paardenliefhebber.

Wil je over dit onderwerp meer lezen?

Op de site van Bit Magazine staat ook een interessant artikel overhttps://www.bitmagazine.nl/algemeen/de-zoektocht-naar-een-hoefsmid/23126/ de zoektocht naar een hoefsmid. Ik kan je aanraden om dit artikel ook te lezen.

Een goede hoefsmid is een onmisbare schakel voor de gezondheid en welzijn van het paard. In het volgende artikel gaan we in ophttps://hoefengebit.nl/doet-goede-hoefsmid/ Wat een goede hoefsmid doet.

Als je een reactie naar aanleiding van dit artikel hebt kun je die in het onderliggende kader plaatsen. Dank je wel!

Meer weten?

Voor contact en meer informatie over de Tarieven en het Werkgebied Regio’s van hoefsmid Robert van Raadshooven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.