de voorwaartse methode en eenvoudige hulpen

Voorwaartse zit in balans.

Bijgewerkt op 12 november 2020

In dit artikel lees je over het ‘hoe en waarom’ van de eenvoudige hulpen op het basisniveau, dit is een vervolg op de voorwaartse methode en opleiden.

Om efficiënt te leren paardrijden is deze methode in drie niveaus in gedeeld. Het eerste is, het basisniveau van hulpen. Dit is bedoeld voor beginners terwijl ze hun houding en zit leren. Het werkt alleen goed als de paarden rustig en ontspannen zijn. En wanneer ze op een zeer eenvoudige manier aanwijzingen krijgen. De paarden moeten wel uit eigen beweging, in alle gangen met losse teugels, zelf in een gelijkmatig tempo kunnen lopen. Als ze dit eenmaal gewent zijn. Reageren ze volgzaam op enkele, eenvoudige kuit-, teugel- en stemhulpen.

Soms moeten de paarden even het ongemak verdragen. Doordat de beginnende ruiter, die naar de juiste houding zoek, uit balans is. Deze aanpak lijkt een lastige opgave, de ervaring leert dat de meeste paarden prettig op de eenvoudige hulpen reageren en rustig doorgaan. Zelfs, werken de eenvoudige hulpen therapeutische voor paarden die het zwaar te verduren hebben gehad. Anderzijds ook verfrissend, bijvoorbeeld tijdens buitenritten, voor paarden die op vergevorderd niveau presteren.

de doelen voor het basisniveau

Het basisniveau heeft uiterste eenvoudige doelstellingen voor het geven van aanwijzingen aan het paard. Want de ruiters hebben nog niet de vaardigheden voor het geven van afgestemde hulpen. Deze aanpak stelt de beginner in staat zich mentaal en fysiek te concentreren op de ontwikkeling van een correcte houding en zit. Op dit niveau hoeft de ruiter maar aan één ding tegelijk te denken, hierdoor is de vooruitgang van het leren veel sneller dan meer traditionele methoden.

Het basisniveau is een onderdeel van de methode

De principes van de hulpen op dit niveau, zijn goed bruikbaar voor beginnende ruiters, bijvoorbeeld tijdens buitenritten, en zelfs bij endurance ritten. En op zichzelf geweldig dat beginnende al snel zonder hun paard te veel te storen, veilig en zelfstandig kunnen paardrijden. Maar dit niveau is een opstap naar een hoger niveau.

Dit niveau is niet bedoeld als einddoel in de ontwikkeling van ruiter en paard. De eenvoudige hulpen hebben geen gymnastische waarden. Het is dus een vereenvoudigde voorbereidingsstap om snel en veilig te leren rijden zonder het paard overmatig te storen.

In mijn optiek biedt het basisniveau te kort om het paard lenig en fysiek gezond te houden. Wel zie ik dat weerspannige en verkrampte paarden na verloop van een aantal maanden soepeler bewegen en betere spieren krijgen.

Toch blijft het merendeel van de ruiters op dit niveau steken. Dit is natuurlijk niet wat ik als opleider voor ogen heb, ik zie het basisniveau als een onvermijdelijke stap is om goed te leren rijden. Wil je volkomen in harmonie zijn dan kunnen de basis vaardigheden dus nauwelijks een wenselijk einddoel zijn. Persoonlijk ben ik er sterk van overtuigd dat bijvoorbeeld cross-country ritten, galopperen met springen alleen veilig zijn op basis van gevorderd niveau.

Daar en tegen zou je kunnen denken dat dressuurruiters wel gedwongen zijn om hulpen op gevorderd niveau, samenwerkende hulpen, aan te leren. Maar als ik om me heen kijk komen de meeste niet verder dan dit eenvoudige niveau.

buiten de rijbak

Buitenritten rijden is een algemeen begrip voor het rijden buiten de om heining van de rijbak, ofwel paardrijden buiten het gebouw van de rijschool, de manege. Ik mijn begripsvorming zijn het ritten in landelijke omgevingen. Tijdens deze ritten lopen de paarden over geaccidenteerd terrein, springen over alle mogelijke obstakels, rijden door bossen en over velden. Liefst ook, buiten de paden én er zijn veelvuldig reprises stap, draf, galop et cetera. Wandelritten ervaar ik meer als rustige ritten overpaden, wegen en door bebouwde gebieden waar de paarden minder verrassingen en uitdagingen tegenkomen. Beide, wandel- en buitenritten zijn uiterste zinvol om paarden fris en gezond te houden.

de wandelrit op basisniveau

Tijdens wandelritten met af en toe een stukje draven en, per ongeluk, in galop vallen is echte iets anders dan buitenritten rijden. Voor wandelritten is het gevorderde niveau van hulpen geven niet nodig om prettig te kunnen rijden. Bovendien zijn er voor ruiters die wandelritten rijden veel overwegingen waardoor het basisniveau van aanwijzing geven al voldoende is. Denk bijvoorbeeld; voor ruiters die om bepaalde redenen niet goed kunnen bewegen, of zich niet kunnen verbeteren en alleen rijden om in beweging te zijn én vooral het plezier van samen met het paard iets te beleven paardrijden. Het is voor hen verstandig om vast te houden aan een set van eenvoudige hulpen. Deze ruiters zullen hun paarden alleen maar van streek maken als ze proberen te rijden, zoals ruiters die continu hun techniek verbeteren.

Wat is je doel?

Kennis van je eigen doelstellingen en limieten is van groot belang om de relatie met je paard goed te houden. Is het basisniveau voldoende? Iedereen die zich met de beschrijving van dit niveau prettig voelt, zichzelf niet verder kan of wil bekwamen. Kan dus te vrede met de resultaten van de hulpen zijn. Ik denk dat ruiters hun paard op zijn minst in de geest van het basisniveau moeten kunnen rijden. Want vanuit het oogpunt van het paard zijn de basishulpen beslist beter dan onsuccesvolle en pijnlijke pogingen, waardoor het onzeker en gespannen wordt. Door effectief en duidelijk te zijn, weten hoe het moet, beleef je veel makkelijker plezier.

Het volgende artikel in deze reeks gaat over de doelen van basisniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.